Cum Reuseste SARS-CoV-2 sa se Raspandeasca atat de Usor

Inca din primele zile cand am auzit de existenta SARS-CoV-2 si de boala pe care o genereaza, COVID-19, am ramas socati de rapiditatea infectarilor si de raspandirea uriasa in doar cateva luni. Noul coronavirus a ajuns sa infecteze milioane de oameni de pe tot globul fara efort. Cum a fost posibil asa ceva si ce sfaturi medicale ar trebui sa urmati?


SARS-CoV-2, ca orice virus gripal, se transmite de la o persoana la alta foarte rapid. Odata ce o persoana deja infectata intra in contact cu alta persoana care nu e bolnava sansele de infectare sunt foarte mari mai ales daca avem contact direct si nu pastram o distantare sociala de cel putin 2 metri. Infectarea e rapida si foarte simpla: persoana deja infectata tuseste, vorbeste mai tare, stranuta, canta, respira si elimina particule de saliva, secretii cu incarcatura virala. Persoana din fata respira si virusul intra in sistemul respirator imediat. Pe masura ce virusul circula si infecteaza mai multe persoane incarcatura virala poate sa scada, dar nu foarte mult.

Mai grav este ca SARS-CoV-2 se poate raspandi si prin aer. Aici trebuie facuta o remarca importanta: in aer liber sunt sanse mici sa fim infectati, daca pastram distante sociale si nu suntem in multime; dar in spatii inchise si fara ventilatie buna sansele de infectare sunt foarte mari. Asta pentru ca virusul si particulele de saliva, secretiile de la oamenii infectati deja eliminate in aer raman acolo si circula pana cand reusesc sa infecteze. La putin timp dupa ce o persoana infectata a plecat dintr-un spatiu inchis ne asteptam sa apara si infectiile rapide la alte persoane care nu se protejeaza corect.

SARS-CoV-2 se raspandeste mai greu prin intermediul suprafetelor contaminate. Da, ne putem infecta, dar doar daca ne atingem nasul, gura, ochii imediat dupa ce am pus mana pe suprafata si nu ne-am spalat pe maini sau ne-am dezinfectat corect mainile. Sansele de infectare sunt foarte mici mai ales daca avem obiceiul sa ne spalam si sa dezinfectam suprafetele inainte sa ajungem sa le atingem.

Cum Reuseste SARS-CoV-2 sa se Raspandeasca atat de Usor Cum Reuseste SARS-CoV-2 sa se Raspandeasca atat de Usor Reviewed by Centrul de Stiri on 02:40 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.