Curatenia de Primavara in Curte

Vremea din tara noastra a fost tot mai imprevizibila in ultimii ani, furtunile puternice provocand deseori ruperi si caderi de copaci. Dupa ce se insenineaza si se usuca pamantul, ce ramane in urma e o gramada de deseuri lemnoase care trebuie cumva degajate din livada sau din curtea casei. E suficient de usor sa luam o drujba cu prelungitor, sau o drujba electrica daca distanta o necesita, si sa curatam rapid terenul. Insa graba poate duce la accidente grave si ar trebui sa urmam macar niste reguli de siguranta de baza atunci cand folosim astfel de utilaje puternice. 


Mai intai trebuie evaluat terenul si daunele, calculand rapid operatiunile care urmeaza sa fie facute pentru curatarea lui. E usor sa ne ranim daca controlam gresit caderea unei crengi sau efectul de kickback al drujbei. Un copac care nu e complet cazut la pamant e periculos de taiat de catre amatori si poate ar trebui chemat un profesionist in acest scop. Greutatea si daunele pe care le poate provoca un copac in cadere nu trebuie subestimate. 

Verificarea drujbei inaintea inceperii lucrului trebuie mereu facuta cand exista pauze de cateva luni intre utilizari. Un lant uzat poate fi letal daca se rupe, deci va trebui schimbat la primul semn de uzura. Acest lucru va contribui atat la reducererea consumului de benzina, cat si la reducerea timpului de taiere, menajand motorul si prelungind durata de viata a motofierastraului. 

Foarte multa lume ignora gradul ridicat de risc pe care il implica utilizarea unei drujbe, taind lemne fara echipament de protectie. Casca de protectie cu viziera protejeaza de rumegus si alte obiecte care ar putea zbura dinspre copac. Castile vor proteja auzul, drujbele pe benzina fiind destul de zgomotoase. Salopetele speciale pentru taiere contin suplimentar poliester si polipropilena, reprezentand o bariera intre un lant din otel ce se invarte cu 14m/s si carnea noastra. Manusile vor reduce considerabil vibratiile transmise de drujba si vor asigura o prindere mai buna. Incaltamintea speciala protejeaza de caderea obiectelor peste picioare si ofera o pozitionare sigura pe sol in conditii umede. 

Odata echipati corespunzator, suntem gata de lucru. Mainile trebuie sa tina bine manerul, iar pozitia picioarelor sa fie putin departata pentru stabilitate suplimentara. Drujba trebuie manevrata dintr-o pozitie cat mai verticala si aproape de corp pentru un control cat mai bun. Efectul de kickback e foarte periculos, deoarece impinge drujba direct spre capul celui care o manevreaza. Frana de lant si bara de protectie la recul previn acest lucru, dar numai daca sunt in stare perfecta de functionare. 

Nu in ultimul rand, trebuie acordata atentie sporita imprejurimilor, inclusiv la inaltime. Cablurile de curent sunt victime usoare pentru un copac in cadere. Daca directia in care urmeaza sa cada copacul nu poate fi controlata, tensiunea de pe cablurile din jur trebuie oprita. O practica buna e eliberarea spatiului din jurul copacului pe o distanta de un metru plus inaltimea lui. Cu putina planuire, curatenia de primavara poate decurge fara incidente neplacute.
Curatenia de Primavara in Curte Curatenia de Primavara in Curte Reviewed by Centrul de Stiri on 05:34 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.