Reparatii Laptop - Motherboard

Repararea placilor de baza pentru laptop. O placa de baza, denumita si motherboard este placa pe care se afla absolut toate circuitele importante dintr-un laptop. Intr-un fel toate componentele unui laptop sunt legate de placa de baza. Iar daca acesta se defecteaza, utilizatorul trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a cumpara una noua sau poate gasi o solutie mai ieftina in centrul de reparatii laptop. Da, placile de baza se pot repara, iar daca operatiunea este realizata cu simt de raspundere, laptopul va functiona bine inca mult timp. Pe langa faptul ca placa de baza detine controlul laptopului, aici se afla datele vitale (BIOS-ul) care mentine laptopul in viata si stare buna de functionare.


Simptome placa de baza defecta

Exista o sumedenie de simptome care pot arata ca placa de baza este defecta. Sloturil USB nu functioneaza tot timpul sau laptopul nu porneste deloc. Acestea fiind spunse, in general, ultimul lucru pe care vi-l doriti va fi sa inlocuiti placa. Majoritatea centrelor de reparatii laptop pot diagnostica o problema la placa de baza si vor recomanda inlocuirea acesteia. Dar existe centre respectabile, dotate cu echipamente specializate care se vor incumenta sa faca reparatii. Avantajul pentru dumneavoastra: veti plati mai putin pentru reparatie decat pentru a cumpara o noua placa de baza al carei pret se poate apropia usor de cel al unui alt laptop cu performante similare. La onlaptop centru de reparatii laptop vom face tot posibilul pentru a gasi impreuna cu dumneavoastra cea mai eficienta si avantajoasa solutie. Pana la urma conteaza foarte mult situatia in sine si problema concreta. Doar in urma unui diagnostic realizat foarte bine se pot formula niste concluzii si solutii viabile. Un lucru e cert: diferenta de pret intre reparatia, respectiv inlocuirea unei placi de baza este fenomenala.

Daca aveti probleme cu laptopul si banuiti ca este placa de baza, nu ezitati sa o aduceti la noi. Placile de baza sunt elemente importante intr-un laptop si care se pot defecta destul de usor: din cauza unui soc, a unui accident, etc. Beneficiati de servicile gratuite de diagnosticare si vom afla exact care este probleme. Avem pregatirea si instrumentele adecvate pentru a putea repara calitativ placile de baza. In afara de defectiunile clasice, exista una foarte speciala. Spunem speciala pentru ca este mai dificil de realizat. Si vom explica imediat pe indelete. Ca sa faci o astfel de reparatie, motherboard-ul trebuie sa fie supus unui proces solicitant denumit reballing. In cadrul acestui procedeu tehnicianul, avand la indemana tehnica necesara, va inlocui cipul norhbridge, southbrodge sau pe cel video, tinand cont de situatia in sine. Aceste trei cipuri sunt lipite de placa de baza si au un rol extrem de important. De fapt, pentru ca laptopul sa functioneze perfect, toate componentele sale trebuie sa ruleze fara probleme.

Pot face reballing acasa?

In niciun caz. Daca sa inlocuiesti o baterie, o tastatura sau chiar un ecran reprezinta lucruri la care te-ai putea incumeta deoarece te bazezi pe niste abilitati tehnice hardware, in ceea ce priveste reballing-ul lucrurile devin foarte serioase. Lucrul acesta se intampla mai ales din cauza echipamentelor necesare. Pentru a face reballing ai nevoie de o statie de lipit buna care costa lejer cateva mii de euro. Sunt mai multe statii de lipit iar unele sunt mai bune decat altele. Si nu e vorba doar de statia in sine. Pe langa ea vin si alte echipamente, materiale consumabile (ca de exemplu fludor); bineinteles know-how-ul si experienta cantaresc greu daca vrei sa obtii rezultate bune.

Patru pasi pentru realizarea procedurii reballing
Cipurile norh, south si grafic sunt lipite pe motherboard printr-un sistem minutios - mai exact este un profil de bilute foarte mici asemenea unei matrici mozaic. Exista reguli clare dupa care functioneaza toate aceste bilute. Reballingul presupune mai multe etape care trebuie efectuate cu mare atentie. Doar ochiul, experienta si indemanarea unui tehnician poate duce la bun sfarsit o astfel de reparatie solicitanta. In esenta reballing presupune parcurgerea a patru pasi:

Pasul 1: se desprinde de pe placa de baza cipul northbridge, southbridge sau grafic, dupa caz.
Pasul 2: se curata bilutele de pe placa de baza.
Pasul 3: se refac matricele cu bilute noi.
Pasul 4: se reataseaza cipurile la motherboard.

Aceste etape sunt incadrate de demontarea, respectiv asamblarea laptopului completa, pana la nivel de placa de baza. Interventia la nivel de placa de baza nu este deloc usoara, motiv pentru care pare sa fie cea mai costisitoare in lista tarifelor centrului de reparatii laptop.

Reballing sau reflow

Acesti termeni sunt ambii foarte controversati, adesea utilizatorii nu inteleg care sunt diferentele dintre cele doua procedee. Este recomandat sa intelegeti ce presupun aceste doua proceduri, pentru a lua cea mai buna decizie pentru laptopul dumneavoastra atunci cand sunteti in situatia de a proceda la o reparatie. Despre reballing am amintit mai sus si am explicat care sunt pasii de realizare. Este metoda prin care specialistii de la reparatii lapotp relipesc matricele de bilute din fludor pe cipuri (cele trei: north, south, grafic). Spre deosebire de reballing, reflow-ul doar incalzeste cipul cu scopul de a refixa si topi partial matricea de bile existenta si afectata.

Este usor sa va dati seama care metoda este de dorit, mai eficienta. Daca mergeti intr-un centru de reparatii laptop si vi se recomanda reflow, ar trebui sa ridicati din spranceana si sa va ganditi de trei ori inainte de a va da acceptul. Mai studiati si mai cereti opinia altui tehnician.

Daca optati pentru reflow iata ce se intampla. Pentru ca matricea bilutelor de fludor nu se inlocuieste corespunzator, echipamentul va mai rezista putin timp, poate doar o luna de zile. Prin urmare, veti arunca banii pe fereastra. Nu asta vreti. Va doriti o reparatia de calitate, eficienta si cu garantie. Iar un centru bun de reparatii laptop va poate oferi toate acestea. Solutia este reballing si nu reflow. Va asteptam in service onlaptop pentru reparatii complicate realizate cu simt de raspundere. Garantie inclusa. Durata de utilizare prelungita pentru laptopul dumneavoastra.
Reparatii Laptop - Motherboard Reparatii Laptop - Motherboard Reviewed by Centrul de Stiri on 12:53 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.